Cпрaвeдливiсть таки iснyє! Всі штрафи, які пoлiцiя зараз виписує за пoрyшeння кaрaнтинy -сyддi будуть вважати…

Часто суди відправляють матеріали на доопрацювання і «ховають» справи поліції.

Незважаючи на те, що поліція активно штрафує громадян України за порушення правил карантину по спеціально впровадженої в Кодекс про адміністративні правопорушення статтею 44-3, але більшість справ розвалюються в судах. Про це повідомляє «Український бізнес ресурс».

З моменту появи статті 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей» не минуло й місяця, вона була прийнято 17 березня 2020 року, а в Єдиному державному реєстрі судових рішень вже опубліковані більше сотні постанов судів по ній. І суди не поспішають підтримувати поліцейські протоколи зі штрафами від 17 до 34 тисяч гривень.

Часто суди відправляють матеріали на доопрацювання, оскільки поліція допускає помилки при їх оформленні. На цьому етапі справи найчастіше і розвалюються, оскільки поліція не може довести суду порушення закону.

«Багато судових проваджень закриваються, оскільки рішення виносяться нема на власників магазинів або інших підприємств, а на їх працівників. Але штрафувати можуть виключно суб’єктів господарювання або їх посадові особи.

Ще в багатьох випадках матеріали справи не містять доказів вчинення правопорушення, порушено порядок складання протоколів, відсутні свідки правопорушення і так далі », – каже адвокат об’єднання« Лещенко, Дорошенко і партнери »Анастасія Блинда.

Також існує практика, коли замість штрафу обмежуються лише усним зауваженням (у разі малозначності адміністративного правопорушення).

Також наголошується, що введені місцевими органами самоврядування додаткові обмеження, відмінні від розпоряджень Кабінету міністрів, конфліктують з Конституцією. Адже режим надзвичайної події в країні не був введений, і обмежувати конституційні права громадян не можна.

«Крім постанови КМУ існують розпорядження органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями. Тобто, якщо у вашій області чи місті не встановлено інші, ніж в постанові КМУ, правила, законність штрафування – під питанням », – зауважила нам юрист Gracers Law Firm Людмила Куса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *