Він це зробив: Зеленський прийняв остаточне рішення по окупованому Донбасу – Кремль в шoцi і вже “пoгрoжyє”

14 травня після переговорів Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі Офіс президента України повідомив, що виключає закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції.

Напередодні під час тривалої відеоконференції ТКГ українська сторона відмовилася надавати окупованому Донбасу так званий “особливий статус”, повідомляє Діалог.UA з посиланням на  Офіс президента України . Також наголошується, українська сторона акцентувала увагу на тому, що вибори в “Л / ДНР” можуть провести, виключно дотримуючись Конституції України та на основі Копенгагенських критеріїв ОБСЄ.

Однак виборчий процес буде організований не раніше, ніж Україна отримає повний контроль над кордоном з Росією. Офіційний Київ також захотів провести за підтримки іноземних партнерів ревізію власного майна на захопленій території і відновити систему оподаткування і розрахунків.

При цьому представник РФ  Борис Гризлов був вкрай незадоволений результатами переговорів. Політик  звинуватив  Україну в небажанні припиняти бойові дії, але найбільше його обурило небажання Києва почати прямий діалог з представниками “Л / ДНР”. У представника Кремля, ймовірно, закінчилося самовладання, і він  накинувся  з погрозами на українську владу: “Партія, яка називає себе” Слугою народу “, ризикує перетворитися в партію” слуг війни “. Це серйозний виклик і загроза для Мінського процесу”.

Як повідомлялося раніше, 13 травня Німеччина  викликала на переговори   представника Адміністрації президента РФ Дмитра Козака для консультацій по Донбасу. Берлін прийняв візитера, який знаходиться під санкціями ЄС під час епідемії коронавируса.

Західні партнери Києва визнали, що на крайні заходи пішли в зв’язку з важливістю питання. У МЗС України  заявили , що були сповіщені про майбутні двосторонніх переговорах, і підтримали їх, так як це був єдиний дієвий спосіб змусити Москву реагувати на пропозиції Києва по “Л / ДНР”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *