Сестра з’їдала 2 ложки квашеної капусти кожного ранку! Тепер їй заздрять навіть школярки! Їй цей секрет сказала бабуся на ринку! А рецепт – Особливий!
Наукові дослідження підтвердили мудрість наших предків і сприяли популярності ферментованих продуктів.
Вони є в кожній культурі, і багато які з них відомі і вам: сир, кефір, йогурт, айран, квашена капуста, солоні огірки, квас, чайний гриб, соєвий соус, вuно, пuво, медoвуха, оцет. Але ми розглянемо один з них – квашену капусту.
За даними Інституту інтегративної медицини при університеті в Німеччині, квашення є одним з найбільш поширених і найдавніших форм збереження капусти.
Її можна відстежити як важливе джерело поживних речовин до четвертого століття до нашої ери.
Археологічні знахідки підтверджують, що ще в епоху неоліту люди виготовляли напій з ферментованого рису, меду і фруктів.
Люди були змушені ферментувати продукти, щоб вони довше зберігалися: кисле середовище в них перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій.
Ферментація – це древній метод, який природним чином змінює хімічний склад продуктів. Подібно культивуються молочним продуктам, таким як йогурт і кефір, процес ферментації квашеної капусти дає корисні пробіотики, які в даний час пов’язані з поліпшенням імунної, когнітивної, травної та ендокринної функцій.
Квашена капуста проводиться шляхом засолювання капусти в процесі, званому лакто-ферментацією. Це багате джерело ферментів, які підтримують травлення і допомагають засвоєнню поживних речовин в організмі. Однак куплена в магазині квашена капуста пастеризується і обробляється численними хімічними речовинами, тому вона не настільки корисна.
Тому ви можете самі приготувати домашню квашену капусту і тим самим збільшити вживання пробіотиків.
Рецепт домашньої квашеної капусти без моркви.
Складові:
2, 5 кг капусти;
2, 5 неповні столові ложки морської солі.
Інструкції:
Зніміть великі зовнішні листя капусти і відріжте качан. Нашинкуйтекапусту, змішайте її з сіллю, і, щоб стимулювати виділення її соків, пам’ятайте її руками протягом 15 хвилин.
Потім перенесіть суміш у велику ємність для бродіння, пам’ятайте її ще раз, щоб здався сік, і накрийте тарілкою. Поставте на тарілку важку скляну банку з водою, щоб придавити капусту. Зберігайте ємність при кімнатній температурі, в прохолодному, темному місці, накритою рушником.
Процес бродіння займе близько місяця. Після цього зберігайте квашену капусту в холодильнику і їжте її щодня!
Рецепт домашньої квашеної капусти з морквою.
5 кг капусти;
5 шт моркви;
3 ложки солі (не йодованої);
лавровий листочок.
Змішайте натерту морквину, нашатковану капусту і сіль, і мисліть до появи соку. Перекладіть капусту в ємність під гніт, і не забувайте регулярно протикати її спицею, щоб виходили гази. На третій день сік світлішає, а піна зникає. Тоді капусту можна ховати в холодне місце. Найбільш корисною вона вважається на 10 день ферментації.
Завдяки капусті, моя сестра схудла на 12 кілограм за місяць! Тепер я слідую її порадам!
Джерело:ukrainians.today